Nový návod na upečenie mäkkého chlebíka
V tomto upravenom recepte, oproti pôvodnému zvýšením Guarovej gumy z 5g na 10 g sa docielilo zvýšené viazanie vody , čo v konečnom dôsledku robí chlebík oveľa mäkším.
Zásady:
-
Podarí sa to, hoci možno nie na prvýkrát.
-
Pri pečení vždy dávajte studenú vodu.
-
Droždie práškové 10 g na 500g muky, nie menej.
Na pečenie používam domácu pekáreň Zelmer 1000, program 6.
Suroviny:
500 g múky od firmy Novalin napr. Promix CH , T, Uni (napr. www.celishop.sk alebo v lekárni na recept od gastroenterológa, kedy je cena potom nižšia ako v obchode)
550 - 575 ml vody (pozor vždy dať najprv 500 ml a potom počas miešania pridávať podľa potreby)
45 g Fibra - jedná sa o zemiakovú vlákninu www.celischop.sk ak na začiatok nemáte upečiete aj bez toho , sú to tri polievkové lyžice alebo tri veľké odmerky, ktoré sú pribalené pri pekárni Zelmer 1000
10 g Guarová guma - 2 kávové lyžičky resp. 2 malé odmerky www.celishop.sk
2,5 až 5 g NaCl alebo Morskej soli. (množstvo soli možno zvýšiť až na 7,5 g ale pozor na tlak krvi)
10 g medu - na predstavu jedna kávová lyžička poriadne obtočená , (ak mate diabetes, potom fruktóza) – med od včelára nie z obchodov
10 g práškového droždia Labetta (Tesco) tzn. 1 a pol vrecka.
pár kvapiek olivového oleja
Postup prípravy:
Pierkom namočeným v olivovom oleji potrieme lopatku domácej pekárne ,(aby sa nám dobre vybrala po dopečení) a tiež vnútorné steny nádoby, kde sa bude piecť. Tekuté substancie ( voda s medom) zmiešame extra a dáme do nádoby na pečenie. 425 ml vody a zvyšok vody asi 50 ml si necháme v odmerke pripravenej na neskoršie dolievanie. Extra v nádobe (pozor danú nádobu ani pekáreň nemôžete používať na iné veci v domácnosti, lebo na klinické prejavy postačujú stopové množstva lepku) zmiešame múku s prísadami, a potom ich dáme naberačkou do pekárne, kde už máme vodu s medom. Zapojíme pekáreň do elektriny , načo ona zareaguje radostným pípnutím, že jej elektrina chutí. Nastavíme program na č. 6 , lopatka sa začne otáčať. Do rúk vezmeme varechu , ktorá má na konci rovnú hranu a pomôžeme pekárni pri miešaní, s možnosťou dolievania malého množstva vody ( minimálne 25 ml ) . Aby nám cesto dobre vykyslo, je potrebné aby cesto nebolo riedke na jednej strane ,ale na druhej strane ani nebolo múkové.
Rady:
- Voda sa používa vždy studená ,aby sme oddialili začiatok kvasenia cesta ,do doby kým budú
substancie premiešané.
- Cesto vykysne dobre vtedy ,ak zväčší svoj objem 1,5 až 2x . Kvasenie môžeme podporiť na začiatku
pečenia pridaním väčšieho množstvo medu a v procese pečenia zase tým že predĺžíme dobu kvasenia.
Doba kvasenia sa dá predlžiť tým, že po skočení kvasenia (rise), aby nezačalo pečenie (bake) vypneme
za cca 10-15 min pekáreň. Potom ju opäť zapojíme a zvolíme program č. 10 pečenie (bake).
- Chlebík ma po dopečení prepadnutý stred. Táto situácia nastáva vtedy, ak kvasenie začalo veľmi skoro
a cesto bolo riedke. Pomôže spraviť hustejšie cesto.
- Po 5-6 mes. používania pekárničky , odporúčam od spodu rozbrať nádobu na pečenie a kvapnúť
olivový olej. Predídete tým spáleniu motora a docielite dlhšiu životnosť. Pekárničky, ktoré majú ložisko
nie je treba mazať.
Záver:
Po dopečení chlebík vyklopíme do tkanej utierky a necháme ho vychladnúť. Ak množstvo chleba nestačíme skonzumovať do 48 hodin, tak časť z neho si nakrájame a odložíme do mrazničky na neskoršiu konzumáciu. Za cenné rady čo môže a nemôže celiatik, týmto ďakujem a požehnanie vyprosujem, pani Lenke Macovej.
MUDr. Anton Ján Potanko
Nový návod na upečenie mäkkého chlebíka